Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012

"Η Πολιτεία που δεν είχε Χριστούγεννα" στον 2MM του ΣίδνευΤην παραμονή των Χριστουγέννων, η κυρία Ιωάννα Χάβιαρη που εργάζεται στον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό 2ΜΜ του Σίδνευ στην Αυστραλία, μού έκανε την τιμή να διαβάσει το παραμύθι μου «η Πολιτεία που δεν είχε Χριστούγεννα» στην εκπομπή της «Ραδιομυθιστόρημα». Την ευχαριστώ πολύ. Παραθέτω ακουστικά εδώ και σε κείμενο την εκπομπή.
Ο πρόλογος της κυρίας Ιωάννας Χάβιαρη:
Φίλες και φίλοι του βιβλίου,
Καλό σας μεσημέρι και Χρόνια Πολλά!
Ακόμα ένα ραδιομυθιστόρημα μαζί σας και σήμερα, Παραμονή Χριστουγέννων του 2012. Ένα 2012 που κοντεύει στην δύση του, και αναπόφευκτα αυτές τις ημέρες μας προκαλεί να κάνουμε όλοι τον απολογισμό μας. Πολλοί από εσάς ξέρετε ότι και εγώ όπως και πολλά νέα παιδιά στον 2ΜΜ και στην Αυστραλία γενικότερα είμαστε νεοαφιχθέντες από την Ελλάδα, ο καθένας με την δική του ιστορία, τους δικούς του λόγους και τα δικά του όνειρα.
Ωστόσο, ένα κοινό μας ενώνει όλους τους καινούριους αλλά και όλους τους παλιούς. Και αυτό δεν είναι άλλο βέβαια από την πατρίδα μας, την Ελλάδα. Την Ελλάδα που κάποτε ανάγκασε πολλούς από εσάς να μεταναστεύσετε…Kαι την Ελλάδα που πλέον αναγκάζει πολλούς και από εμάς να μεταναστεύσουμε. Βρισκόμαστε λοιπόν σε ένα σταυροδρόμι των γενεών, εμείς οι νεότεροι με εσάς τους παλαιότερους, που νομίζω ότι αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στην σημερινή μας αφήγηση.
Πρόκειται για μια επίκαιρη Χριστουγεννιάτικη ιστορία, ωστόσο είναι ταυτόχρονα και πολύ διαφορετική από αυτές που ήδη έχουμε ακούσει πολλάκις... Kαι αυτό γιατί, δεν είναι απαραίτητα ευχάριστη, είναι όμως οπωσδήποτε αληθινή. Γι’αυτό σας καλώ, μέσα από τον αέρα του 2ΜΜ, να αφήσετε για λίγο στην άκρη του μυαλού σας αυτό που θεωρείτε πως πρέπει να είναι μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία, και να δώσουμε όλοι μαζί την ευκαιρία σε τούτη την διαφορετική ιστορία να πάρει σάρκα και οστά και στην Αυστραλία, μέσα από όλους εμάς.
Γιατί, έχοντας κάνει τον απολογισμό μας οι περισσότεροι, καταλήγουμε σε μια και μόνο σκέψη: Στην πατρίδα μας, στους συμπατριώτες μας που δεν έχουν φέτος την οικονομική ευχέρεια για να ζεστάνουν το σπίτι τους, να βρεθούν όλοι μαζί σε ένα χώρο και να γιορτάσουν την γέννηση του Θείου Βρέφους και τα υψηλά ιδανικά που μας χάρισε με την άφιξή του στη Γη. Η σκέψη μας λοιπόν ας βρεθεί δίπλα στους αδύναμους όλου του κόσμου, και ιδιαίτερα φέτος, στο αδύναμο αίμα μας.
«Η πολιτεία που δεν είχε Χριστούγεννα» της Ευρυδίκης Αμανατίδου. Εκδόθηκε πριν από ένα μήνα, τον Νοέμβριο του 2012 στην Ελλάδα, από τις εκδόσεις Σαΐτα.
Ακολουθεί το κείμενο του «Η Πολιτεία που δεν είχε Χριστούγεννα» http://www.saitapublications.gr/2012/11/ebook.7.html
Ο επίλογος της κυρίας Ιωάννας Χάβιαρη:
Αυτό ήταν φίλες και φίλοι του Βιβλίου το διήγημα «Η πολιτεία που δεν είχε Χριστούγεννα» της Ευρυδίκης Αμανατίδου. Κλείνουμε με λίγα λόγια από την ίδια την συγγραφέα, την κ. Ευρυδίκη Αμανατίδου :
«Η κατάσταση που βιώνουμε στη χώρα μας δε θα μπορούσε βέβαια να μας αφήσει ανεπηρέαστους. Πιστεύω πως τίποτα στη ζωή δεν είναι ρόδινο, όμως από κάθε τι δύσκολο και δυσάρεστο μπορεί να προκύψει κάτι καλό. Αυτό ήταν το νόημα με το οποίο γράφτηκε η Πολιτεία. Να τονίσω το πνεύμα συνεργασίας, εκεί είναι η δύναμη, εκεί και η διαφορά. Η Ελλάδα μας βρίσκεται παντού και η ομογένεια το αισθάνεται βαθύτερα αυτό».
Από την Ιωάννα Χάβιαρη και το Ραδιομυθιστόρημα , να ευχαριστήσουμε την συγγραφέα κ. Ευρυδίκη Αμανατίδου για την ευγενική διάθεση του κειμένου της και ας κάνουμε φέτος μια ευχή- Αυτά τα Χριστούγεννα να είναι τα τελευταία που περνούν οι Έλληνες με τόση πίεση και αγωνία.
Χρόνια...Αληθινά! Γεια σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου