Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Ποιος κατοικεί στην Πολιτεία της Ερίλιας;


   Υπάρχουν δύο χώρες: Η Φαντασία και η Πραγματικότητα. Κι εκεί απάνω στα σύνορά τους, βρέθηκε το Παραμύθι. Κι είπε να χτίσει πόλεις και χωριά. Βρήκε λοιπόν το παραμύθι πολλά παράξενα πλάσματα και τους ανέθεσε αυτή τη δουλειά. Ένα από αυτά τα πλάσματα που μοιάζουν ξωτικά είναι και η Ερίλια.

   Η Ερίλια γυρίζει με την παραμυθοβαλίτσα της παντού και μαζεύει ιστορίες. Παίζει με τα χαρτιά και τα μολύβια ψάχνοντας να βρει πού καταλήγει το ουράνιο τόξο.
   Εκεί στα σύνορα λοιπόν, έχτισε την Πολιτεία της. Αντί για πέτρες και τούβλα, τα σπίτια της είναι φτιαγμένα από ιστορίες όπου γίνονται οι πιο παράξενες συναντήσεις. Κάθε ένα σπίτι έχει το δικό του όνομα. Μπαίνοντας στην Πολιτεία θα συναντήσετε ένα κατακόκκινο κτίσμα με ένα μεγάλο πανό απ’ έξω. «Η Πολιτεία που δεν είχε Χριστούγεννα» γράφει, αλλά μη φανταστείτε ότι εκεί μέσα μπορείτε να μπείτε μόνο τα Χριστούγεννα και τις άλλες μέρες δεν επιτρέπεται η είσοδος. Θα το βρείτε ανοιχτό πάντα, μικροί και μεγάλοι, για να μάθετε με ποιον τρόπο μια άχρωμη και κουρασμένη πόλη έγινε ξανά χαρούμενη και γιορτινή. Και φυσικά μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας σπίτια και στολίδια, να ξεπατικώσετε τα σχέδια του παραμυθιού και να τα ξανασκιτσάρετε με χαρτόνι, εφημερίδες ή υφάσματα.
   Αμέσως μετά θα συναντήσετε ένα πορτοκαλί σπίτι όπου κατοικεί ο Λάμπης, ο σκανταλιάρης ήλιος, γιατί είναι «Ο ήλιος που έχασε το δρόμο του». Θα σας διηγηθεί τις περιπέτειές του και θα σας καλέσει σίγουρα να παίξετε μαζί του. Θα σας βοηθήσει να φτιάξετε τον δικό σας ήλιο με πολύχρωμα χαρτόνια και γκοφρέ χαρτί. Κι αν σκαρώσετε και κανένα τραγουδάκι για τον Λάμπη, ε, ακόμη καλύτερα: ο άτακτος μικρός μας θα το ευχαριστηθεί πολύ.
   Πού να δείτε τι υπάρχει παρακάτω! «Το αεράκι και η καμινάδα» μένουν μόνιμα σε αυτό το σπίτι που θα το γνωρίσετε από τα όμορφα κεραμίδια του και την ακόμη πιο όμορφη καμινάδα του. Αυτή που ήταν κάποτε πολύ εγωίστρια, τώρα είναι η καλύτερη φίλη με το ντροπαλό αεράκι. Μπορείτε να φτιάξετε από βαμβάκι το αεράκι και να το στολίσετε όπως θέλετε. Όσο για την καμινάδα, μικρά και μεγάλα χαρτόκουτα είναι στη διάθεσή σας για να την κατασκευάσετε ή ακόμη και να μεταμφιεστείτε εσείς οι ίδιοι.
   Κι αυτό το παράξενο σπίτι που συναντάτε μόλις πάρετε την ανηφόρα; Μα είναι «Το συναχωμένο ηφαίστειο», το σπίτι του Κοιμίση. Μπείτε, είναι φιλόξενος κι επειδή είναι και λίγο παραπονιάρης, θέλει πολλούς φίλους κοντά του. Του αρέσει να του διαβάζουν ιστορίες και χαίρεται να βλέπει πώς τον φαντάζονται τα παιδιά. Γι’ αυτό θα βρείτε πολλές χρωματιστές πλαστελίνες στα δωμάτιά του, να φτιάξετε το δικό σας ηφαίστειο.
   Η Ερίλια θα χαρεί να σας συναντήσει στην Πολιτεία της. Ανοιχτή είναι η πρόσκλησή μας να ζωγραφίσετε, να τραγουδήσετε, να κάνετε ό,τι σας κατέβει, να φέρετε τα πάνω κάτω!
   Η Ερίλια θα περιμένει τις δημιουργίες σας στο politeiatiserilias@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου